top of page

Ce facem afară cu copilul fără scutec?

Actualizată în: 31 mar. 2023

Primesc această întrebare spre sfârșitul fiecărei convorbirii cu părinții. Aș plasa-o chiar în top 3 întrebări de la părinți.


Credeai că acceptarea oliței sau a reductorului te va stresa cel mai tare în acest proces?


Consultanța cu părinții din ultimul an mi-a arătat, tot mai des, cât de stresați devin aceștia când se ajunge la subiectul Unde facem pipi afară?


Răspunsul meu: Într-o oliță portabilă!


Imagine 1: Oliță portabilă Potette Plus (3in1)


Dar hai s-o luăm cu începutul!

Când vorbim de un copil pregătit să renunțe la scutece recomandările literaturii de specialitate sunt simple și clare - no more diapers (în special pe timpul zilei). Motivul din spate este nu de a grăbi acest proces, care de altfel este unul extrem de important pentru copil și știm că graba strică treaba, ci de a transmite un mesaj clare copilului.


Cu cât noi, părinții, reușim să fim mai organizați, mai sinceri, mai clari și consecvenți în ceea ce zicem dar mai ales în ceea ce facem, cu atât ajutăm mai bine copilul.


Sufletele acestea pure și extraordinar de inteligente sunt iubitoare ale rutinei, ale predictibilității. Au nevoie să înțeleagă ce se întâmplă, să le fie explicați pașii ce vor urma, să existe transparență dar și consecvență. Când aceștia înțeleg exact care sunt așteptările, care este schimbarea ce se produce și motivul din spate, reușesc să facă pași spre acel obiectiv, pentru că știu ce au de făcut.


De ce, din perspectiva mea ca specialist, opțiunea de a oferi copilului scutec atunci când plecați de acasă nu reprezintă o soluție?


Pentru că nu doar că nu aduce un beneficiu pe termen mediu și lung, ci poate mai degrabă să creeze un obstacol în proces iar rezultatul va fi:

  • fie o tranziție greoaie, cu multe scăpări (accidentele)

  • fie regres și implicit o aversiune față de întregul proces


Ce se întâmplă când părinții oscilează între cu scutec și fără scutec se definește în confuzie pentru copil. Adultul ajunge să transmită mesaje contradictorii iar copilul va fi debusolat și foarte posibil frustrat de acest mix informațional.


Totuși, ce rămâne de făcut când ieșim afară fără scutec?


Variantele sunt două, mari și late, și dacă nu ai observat deja vei observa că stârnesc discuții aprinse în parcuri printre părinți. Ba chiar am fost martora unor situații neplăcute, sub ochii (și urechile) copiilor și crede-mă, a fost stânjenitor pentru mine ca adult să asist, darămite pentru un copil ...


Cum ziceam, cele două tabere sunt:

  • pipi la copac, pipi în natură, udăm florile; ai prins ideea, sunt convinsă

  • oliță portabilă (daaa, există așa ceva! și culmea, este mega practică)


Despre prima opțiune sunt convinsă că ai auzit de la părinți sau bunici. Este de la sine înțeles de ce, vremurile în care aceștia au trăit și au fost crescuți diferă atât de mult de ce se întâmplă astăzi dar mai cu seamă de evoluția omenirii. Problema care se naște atunci când se folosește prima variantă este că nu toate familiile rezonează cu această practică. Este iarăși de la sine înțeles, oamenii sunt diferiți și implicit convingerile noastre sunt diferite. Ce este absolut normal pentru o persoană poate fi total greșit pentru altcineva. Cu toate acestea, sunt absolut convinsă că niciunui părinte - ca să rămânem la cei cu copii, dacă i-am include și pe cei fără copii atunci balanța ar înclina și mai mult! - nu îi place mirosul de urină într-o zi de vară călduroasă. Bine nici iarna nu e prea plăcut să vezi o pată galbenă ce ține umbră zăpezii.


Mi-a spus odată o mămică un lucru absolut definitoriu: Ruxi, mulțumesc din suflet pentru olița portabilă! Nu știam că există ceva atât de practic. Locuim într-un ansamblu rezidențial, în București, și pipi la copac nu avea cum să fie o variantă pentru noi, ne-ar fi linșat vecinii!! Sincer îți spun, a fost unul dintre motivele pentru care am amânat atât renunțarea la scutecul lui A., mă lua groaza când mă gândeam că nu am mai fi putut ieși din casă o perioadă sau că afară ar fi însemnat pipi pe ea.


Aș vrea să detaliez puțin ce am zis mai sus, pentru a mă face cât mai bine înțeleasă.


Este pipi la copac greșit?


Aș zice că depinde foarte mult de situație, de locație, de modalitatea în care vedeți voi lucrurile, prin filtru propriu și luând în calcul propriile viziuni asupra creșterii copilului. Că dacă de exemplu stați la curte și nu vă deranjează, cum aș putea spune eu că este greșit? Ar fi absurd. Îmi amintesc de cei 4 ani în care am trăit în Anglia, UK. Mă împrietenisem cu o colegă S. , cu care și astăzi păstrez legătura, mămica unui băiețel de 3 ani și ceva (pe atunci). Nu-mi amintesc s-o fi văzut vreodată cu olița după ei în weekenduri când ne vedeam, însă nici să-l pună pe N. să facă pipi la marginea parcului. Și am tot ieșit, ba în parc la noi ba aproape de casa lor. Acum că scriu asta, nu-mi amintesc de fapt să fi văzut un copil în parc să facă pipi pe iarbă, nu spun că nu ar exista, cu siguranță există și acolo sau oriunde altundeva. Dar cred că există o limită nescrisă, de a nu lăsa copilul să facă pipi așa oriunde sau mai ales unde ar putea perturba bunăstarea altor persoane, altor familii cu copil, etc.


Vreau să spun că atunci când lăsăm (sau chiar învățăm) copilul să facă pipi în parc sau oriunde ne aflăm afară riscăm să deranjăm o altă persoană. O persoană care are viziuni diferite față de noi dar care nu înseamnă că sunt greșite, ci doar diferite. Iar când nu mai suntem în casa/curtea noastră, nu mai este doar despre noi ci este și despre ceilalți. Aș zice că acest pas din tranziția de la scutec la oliță poate fi un prilej bun de a-i transmite copilului importanța empatiei și a respectului față de aproapele nostru.


Există așadar niște consecințe - hai să le zicem așa - ale acestui act în public. Nu toți înțeleg/acceptă și mai devreme sau mai târziu cu siguranță se va isca o situație neplăcută la care va lua parte și copilul.


De ce ai cumpăra o oliță portabilă?


Pentru că aduce multe beneficii și nu deranjezi pe nimeni astfel. Personal nu văd aici jumătatea aia mai puțin plăcută sau de neînțeles pentru ceilalți, chiar și pentru cei fără copii, precum în cazul de mai sus cu pipi la copac. Nu văd cum ai putea deranja prin folosirea unei olițe de acest tip. Nu îți va putea spune nimeni că este nepotrivit sau că nu e obligat să suporte mirosul de urină lăsat în urmă de copilul tău. Nu te umpli nici de nervi și nici nu expui copilul unui schimb de replici din care s-ar putea simți rușinat. Sau care ar avea apoi efecte emoționale nedorite, ar îngreuna procesul de renunțare la scutec, etc.


Partea și mai frumoasă este că nici tu nu vei mai avea tendința de a pune repede un scutec copilului înainte de ieșirea în parc! Îl ajuți astfel să înțeleagă acest proces, îi dai șansa să practice prin consecvență zilnică indiferent că sunteți în casă sau în parc.


Copiii au nevoie să știe ce să facă atunci când vine pipi/caca și acasă, și în parc, și la locul de joacă și oriunde altundeva. Învață acum un lucru, un comportament, pe care-l vor folosi zilnic pentru tot restul vieții. Gândește-te cât de ușor ar putea fi dacă de la bun început cursul acțiunii se desfășoară cu sens, cu consecvență, blândețe și înțelegere.


Sigur ai auzit vorba aceea: Fă ce zice popa, nu ce face popa!


În cazul de față aș spune: Fă ce zice dar și face consultantul în potty training.


Pentru că Reka nu mai poartă scutec (ziua) din ianuarie noi avem deja olița portabilă și sunt cu adevărat încântată de ea. O ținem în gentuța ei când mergem în parc, la restaurant, la locul de joacă sau chiar în vizită la bunici. Nu plecăm absolut niciodată, dar niciodată, fără ea. De fapt, o singură dată am plecat (adică Miki, soțul, a uitat-o dar să nu-i spuneți că v-am zis) fără ea când a lăsat-o pe Reka la socrii pentru câteva ore. Ce s-a întâmplat? Exact, buni i-a pus un scutec Rekăi căci ea cerea să facă pipi dar nu avea olița iar la toaletă nu a vrut acolo (deși când sunt eu prezentă face și la toaletă).

Ce a zis Reka: buniiii, dal Leka face pipi la oliță, nu face pipi în scutec......


Dacă tot am ajuns la povești din familie îți mai povestesc una. Mi-am amintit spusele prietenei mele cele mai bune când discutam despre renunțarea la scutec, ea având un băiețel: Aoleu, cel mai tare mă ia durerea de cap când mă gândesc la câte lucruri trebuie să car după mine: reductor (și e voluminos ca naiba), haine de schimb, aleze etc. Nu am nervi pentru așa ceva, să car atâtea lucruri. De ce să nu-i pun un scutec să stau liniștită?


Nu pot relata exact ce i-am zis ei pentru că a fost o discuție lungă, dar dacă și tu simți ca ea sunt sigură că te vei bucura să afli că olița portabilă este:

  • foarte ușoară

  • suficient de compactă încât să-ți încapă în geantă sau în ghiozdan

  • poate fi utilizată ca reductor, pe vasul de toaletă (vezi poze din baia noastră mai jos)

+


Prietenii de la Kidscenter ne oferă o reducere de 10% pentru orice comandă de produse Potette. Introdu codul: SCUTECEL10, până pe 26 martie, pentru a beneficia de reducere!


Imagine 2: Olița Potette Plus montată ca reductor


Am recomandat această oliță și în consultanța 1:1 cu părinții dar și cand eram întrebată în story sau commentarii pentru că o aveam și știam produsul. Acum că pot oferi această reducere reprezintă o mare bucurie pentru mine.


P.S. Reka are 15 kg și după cum se vede mai jos, olița e suficient de solidă pentru ea (că tot mă repet în stories mereu "alegeți o oliță solidă, stabilă...").Și pentru că sunt o fire veselă și îmi place la nebunie să râd și să fac oamenii să se simtă bine, te invit să urmărești momentul trăit pe platoruile de filmare, în direct, din cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani - Antena 1 Am fost extrem de emoționată, după o noapte în care am dormit 3,5 ore căci Reka era bolnavă, însă Dani Oțil este o persoană extraordinară de la care am avut (și mai am) multe de învățat și căruia îi mulțumesc, acum și aici, pentru sinceritate, naturalețe și deschidere.


Imagine 3: Olița portabilă Potette Plus montată cu punga biodegradabilă


P.S. Dacă nu știai despre existența oliței portabile să nu-ți faci griji, nici Dani Oțil nu a știut dar s-a descurcat de minunte cu montarea ei!


Ajută-mă să ofer acest cadou cât mai multor părinți! Distribuie postarea în rețelele de socializare! Îți super mulțumesc!


Ți-a plăcut acest articol? Scrie-mi în comentarii dacă te-ar ajuta și altele de acest tip.


 

Referințe: Neatza cu Răzvan și Dani - Antena 1

Comments


bottom of page