top of page

Ce luăm cu noi afară dacă cel mic abia a renunțat la scutece?

Iată cum arată ghiozdanul ideal atunci când planifici o ieșire în aer liber cu copilul care tocmai a renunțat la scutece.Vreau să-ți povestesc o întâmplare ce a avut loc vara trecută și care m-a pus pe gânduri la vremea respectivă. În primul rând, familia și prietenii apropiați mie au fost primii care au aflat de 𝐒𝐜𝐮𝐭𝐞𝐜𝐞𝐥 𝐏𝐨𝐭𝐭𝐲 𝐓𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠. De încăpățânarea mea știau deja, nu au încercat foarte mult să îmi arate cum nu va reuși planul meu, dar pe alocuri mi-au strecurat un "să setezi așteptări realiste (adică mici voiau să spună) ca să nu fii dezamăgită apoi, nu de alta."


Contrar așteptărilor lor, și fiind cât se poate de sinceră cu mine însămi, începutul a fost unul cât de poate de optimist. Multe persoane m-au primit cu brațele deschise și au fost interesate să afle cum am ajuns să studiez acest modul și mai ales cum ajut familiile în dezvățarea celor mici de scutece. De aici și până la a susține întâlniri video pe FB & Instagram, consultanță 1:1 și pe alocuri chiar pro-bono nu a fost cale lungă.


Pe măsură ce ajungeam la tot mai multe familii, căpătam tot mai multă experiență și culmea, învățam la rândul meu o mulțime de lucruri noi. Acele lucruri pe care niciun curs sau școală nu ți le arată, pentru că nici nu ar avea cum. Practica și munca te șefuiește.


Așa am ajuns să aflu, și apoi să aprofundez, 𝐭𝐞𝐦𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 părinților. Prima revelație am avut chiar în conversația cu o prietenă veche și apropiată totodată. Discutând despre cum se acomodează băiatul ei cu chiloțeii de bumbac și cum se simte fără scutece, am remarcat cum iese ușor, dar sigur, la iveală teama ei DAR AFARĂ NU ȘTIU CE MĂ FAC.


Teama de a nu știi cum să gestioneze ieșirile, ce să ia cu ea în bagaj și ce să nu ia, o determina să se simtă copleșită. Ba chiar îngrozită în unele situații, crezând că trebuie să fugă din parc în casă ori de câte ori copilul avea să urineze.


Tip #1 - Oprește-te, respiră, observă


Când această frică te acaparează, nu uita să-ți iei o pauză și să te concentrezi pe prezent. Nu te proiecta în viitor Daca face pe el in magazin? ; Cu cate si mai cate trebuie sa ma car dupa mine?

Despre cine este vorba aici, despre tine sau despre copil? Această teamă apare din cauză că nu este pregătit realmente copilul pentru această tranziție sau din lipsa ta de încredere în ceea ce poate el realiza?


Tip #2 - Adu-ți aminte


De ce apare teama de a ieși din casă atunci când se renunță la scutec? Pentru că părinții deseori pleacă la drum cu niște așteptări. Realiste sau mai puțin realiste. Când aceste așteptări nu se materializate, gradul de frustrare (sau nesiguranță) crește: Ce am facut de nu functioneaza? ; Am ratat momentul. ; De ce a facut pe el fix in mijlocul magazinului?


Gândește-te la momentul diversificării sau la primii pași făcuți. Cum te-ai poziționat în aceste situații: indulgent, răbdător, octrotitor sau critic, orientat către a face lucrurile perfect?

Sunt absolut convinsă că ai trăit cu sufletul la gură pentru fiecare înghițitură sau pas făcut. Sunt sigură că nu ai așteptat ca la a doua masă sau ca după somnul de prânz lucrurile să meargă strună. Să nu mai existe urmă de gag, să nu cumva să se mai dezechilibreze sau să cadă. Astea pentru că de la început ai știut că este un proces, o achiziție nouă, care necesită timp, practică, consecvență și multă iubire și răbdare. Așteptările au fost setate, natural, corect.


Tip #3 - Reevaluează poziționarea ta


Exact la fel ar trebui să te poziționezi și față de acest proces, nou pentru voi toți poate. De ce? Pentru că doar având încredere în copil și oferindu-i spațiul și libertatea de a testa vei putea vedea de ce este capabil. Această achiziție este a copilului și este mai mult despre el, și mai puțin despre cât de repede poate mami sau tati să îl dezvețe de scutec.


Așadar s-ar putea ca și acum, ca și în alte etape ale vieții lui, să trebuiască să aveți cu voi un mic rucsac ce include strictul necesar. Dacă sperai să fi scăpat de cărat după voi caserolele cu legume la aburi, sticlele cu lapte sau bavețele află că într-adevăr ați scăpat de acelea. Doar că acum sunt înlocuite de un alt "arsenal". O vei face?


Tip #4 - Ce luăm în bagaj?


Haide să vedem cum putem transformăm aceste ieșiri într-o experiență plăcută și necesară învățării eliminării în orice context:


  1. asigură-te că a făcut pipi înainte de a pleca din casă (asta vă va ajuta să aproximați când va avea loc următorul pipi și să fiți pregătiți)

  2. schimburi: aici includem chiloței, pantaloni, tricou/bluză și chiar și o pereche de șosete și una de încălțăminte dacă vrei să nu fiți nevoiți să scurtați ieșirea

  3. șervețele umede (unii părinți adaugă și șervețele dezinfectante)

  4. oliță portabilă sau pișoar portabil pentru a evita situațiile neplăcute în locurile publice


Extra: adaugă în ghiozdan și câteva sticky notes (post-it). Îți vor fi de mare ajutor dacă ajungeți la toaletele publice și vrei să te asiguri că senzorul care declanșează tragerea apei la vasul de toaletă nu este activat din greșează. Pune-l peste senzor înainte de a intra cu cel mic la baie.


Tip #5 - Rămâi informat


Cei mici au nevoie să deprindă aceste lucruri, mersul la oliță/toaletă, în tot ceea ce înseamnă viața de zi cu zi. Adică și acasă da, dar și în societate (parc, grădiniță, creșă, mall, restaurant și chiar în vizită la prieteni sau când suntem la mare fără scutec).


În cele din urmă, informându-te corect și din surse sigure poți deveni pregătit pentru diverse situații neașteptate. Îți recomand să citești și restul articolelor de pe blog pentru a afla tainele renunțării la scutece și ale ieșirilor după eliminarea scutecelor.


Ai nevoie de ajutor personalizat?


Lasă-mi un comentariu dacă acest articol te-a ajutat iar dacă ai nevoie de o discuție 1:1, de ghidare și suport în cazul unei situații complexe, programează o ședință de consultanță aici!


Love & hugs,

Ruxandra Horvath


Comments


bottom of page