top of page

Cum, nu face la oliță? E copil mare deja ...

Actualizată în: 21 iul. 2023

Astăzi vreau să vă povestesc despre emisiunea Control Medical - Metropola TV.


Am avut plăcerea de a fi invitata Danei Istrate și de a sta de discuta, pe îndelete, despre subiectul care-mi place cel mai mult - renunțarea la scutece și învățarea mersului la oliță. Ce altceva puteam să ador eu, right?


Întrebările Danei au fost senzaționale și îi mulțumesc pe această cale, încă odată pentru acest moment frumos. M-am încărcat cu o energie senazțională iar Dana este o gazdă expepțională.


Am reușit astfel, prin intermediul acestei emisiunii, să transmit cât mai multe informații considerate esențiale și necesare părinților, bunicilor și aș zice chiar și educatorilor din creșe și grădinițe.


M-am bucurat când am "s-a pus reflectorul" pe faptul că uneori părinții încearcă tot felul de metode pentru a dezvăța copilul de scutec, din dorința de a ajuta însă fără să știe că pot exista consecințe neplăcute. Varianta realmente benefică pentru întreaga familie ar fi de a cunoaște de la bun început ce implică această tranziție și creionarea un plan, potrivit familiei noastre.


Această fugă către reușită și credința pe care am moștenit-o, din sânul familiei poate, că stă în puterea părintelui (a mamei preponderent) de a dezvăța copilul de scutec mai repede și mai bine atrage multă durere, frustrare, neputință și furie.


Încă mai poartă scutec? Păi cum, nu l-ai învățat să facă la oliță? Ce mai aștepți?


Deseori după întrebările de mai sus venea și continuarea (verbală sau la nivel de gând):


Ești cam lenșă, nu te ocupi cum trebuie de copil, normal că încă nu știe ce are de făcut dacă nu l-ai pus pe oliță.


De câte ori ai auzit în parc discuții asemănătoare sau poate ai trăit-o pe pielea ta și cineva s-a oferit să te învețe ce trebuie făcut? Am pățit-o chiar și eu, în primul an de viață al Rekăi. Mergeam des în parcul din aproprierea blocului și asistam zilnic aproape la încurajările unei mămic către fetița ei de nici 18 luni.


Mai stăm mult? Haide acasă că nu ai scutec pe tine și să nu cumva să te prind că faci pe tine. Nu știu ce-ți fac dacă iar te uzi, m-am săturat să spăl zilnic.

Recunosc totuși că fetița părea neatinsă uneori de aceste vorbe. Probabil nu o mai asculta pe mamă, fiind deja a n-a oară când primea aceste amenințări. Cu timpul am remarcat că cea mică rezista ore bune fără să urineze. Știam că acea rezistență se traduce prin ținere cronică însă, cum aș fi putut eu să mă trezesc vorbind atunci când nimeni nu îmi solicita ajutorul.


Îmi doresc din suflet ca părinții să fie mai deschiși către acest subiect. Să afle de ce nu este bine să inițiezi copilul în ale oliței mult prea devreme dar și care sunt consecințele atunci când se așteaptă ca totul să vină doar de la copil.


Totuși, ce putem face noi ca părinți pentru a ghida copilul către o tranziție naturală, blândă, frumoasă, este o abordare orientată către copil. Unde nevoia și capacitatea lui de a dobândi achiziții noi să fie pionul esențial și după care să ne ghidăm.


Te invit să urmărești acest material când ai 15 minute doar pentru tine.M-aș bucura enorm să-mi spui în comentarii dacă ți-a fost de ajutor? Sau din contră dacă simți că unele info sunt greu de crezut. Sunt pentru voi, aici și acum!


Something more:

Metropola TV este un post de televiziune relativ nou, mai exact din anul 2020, și care are ca scop evidențierea oamenilor care realmente aduc beneficii și se remarcă prin ceea ce fac. Felicit aceast obiectiv și sunt recunoscătoare pentru încrederea oferită.
 

Comentarios


bottom of page