top of page

Cum să evitați infecțiile urinare la copiii are renunță la scutece?

Actualizată în: 30 sept. 2022Infecțiile urinare pot da multe bătăi de cap, atât celui mic dar și părinților.


Iată cum poți evita infecțiile urinare la copiii care renunță la scutece:

  • Consumând cât mai multe lichide (apă, fresh-uri diluate cu apă, fructe/legume bogate în apă) - hidratarea este foarte importantă. Cu cât va consuma mai multe lichide cu atât va avea mai multe ocazii să practice la oliță/toaletă + va menține acel ciclu de care vezica urinară are nevoie și de care v-am tot povestit.


  • Învață-l pe cel mic să evite ținerea: Copii tind să facă asta la nesfârșit odată ce dobândesc această abilitate. De ce cauzează infecții? Simplu. Find foarte plină, partea vezicii ce face legătura cu uretra (gâtul) se va deschide și o parte din urină va trece în uretră. Problema este că uretra găzduiește o mulțime de bacterii (o parte din ele provenite din caca); copilul își încordează muschii sfinterieni pentru a opri urinarea, amânându-o, iar 'gâtul' vezicii se va închide însă o parte din bacterii au urcat deja în vezica urinară. În mod normal, dacă ar fi avut loc micțiunea, acestea ar fi fost eliminate.


  • Urinările regulate: Pentru a se menține sănătoasă, vezica are nevoie de ciclul umplere-golire, umplere-golire, umplere-golire. Cam la 2 h ar trebui să urineze un copil. Dacă observi 'dansul pipi-ului' spune-i că trebuie să facă pipi! P.S. Nu îl întreba dacă face, 95%-97% dintre copii vor spune NU!


  • Asigură-te că cel mic petrece suficient timp pe oliță/toaletă pentru a goli vezica urinară în întregime, și nu doar parțial. Dacă s-a ridicat la fel de repede pe cât s-a așezat, cel mai probabil nu a golit toată vezica. (cărticelele îl pot ține pe oliță, lafel și număratul până la 10-20 sau chiar și varianta cu timer - 5 minutes).


Igiena este un alt aspect foarte important când ne raportăm la fetițe și infecții urinare (băieții sunt 'feriți' datorită anatomiei).

 

Sursă: Steve J.Hodges, MD Pediatric Urologist and Susan Schlosberg
Comentários


bottom of page