top of page

Cum să aleg olița potrivită?

Actualizată în: 14 mar. 2023

Așa-i că și tu ți-ai pus măcar o dată această întrebare?


cum aleg olita potrivita

Știu și înțeleg perfect, sunt mamă și eu ca și tine și de multe ori când realizez un lucru îmi vine automat un gând: "mi-ar fi plăcut să-mi fi zis și mie cineva: am auzit că indicat este să ....". De ce?

Știm cu toții de ce, m-ar fi scutit de timp petrecut analizând pe toate părție câteva variante (mai ceva ca la FBI), aș fi salvat niște bani (chiar și pentru o înghețată dar măcar îmi aducea plăcecre) și lista poate continua.


Întorcându-mă la oliță, căci de aici am plecat, aleg astăzi să împărtășesc public subiectul "Cum să alegem olița potrivită?" (își poți lua notițe sau poți salva articolul!)


1. Olița trebuie să fie stabilă și solidă


Nu ai vrea ca cel mic să aibă impresia că ar putea cădea de pe ea. E suficientă o singură experiență mai puțin pozitivă, iar dacă ai "norocul" să fie și la început, șansele ca el să refuze olița sunt foarte mari, nu doar mari.

Ai grijă așadar ca olița să fie de calitate. Atenție! Nu fac acum referire la preț, ci la un material solid și rezistent.

olita
variantă de oliță nu foarte stabilă
oliță stabilă și solidă

2. Design simplu (minimalist)


Este de preferat ca olița să fie simplă și atât, nimic mai mult. Cu cât este mai “bogată” (are cântecele, are forme atipice și ea în sine arată ca o jucărie, etc) cu atât este mai mare probabilitatea ca cel mic să fie distras de oliță defapt. Aceste opțiuni extra ale oliței îl pot păcăli totodată pe cel mic și o poate considera ca fiind o jucărie, fapt pentru care nu-i va mai înțelege rolul.


Ține minte: funcțiile acestea ale olițelor nu aduc un plus oliței, ci doar un minus în bugetul familiei. Înțelegi ce vreau să spun?

exemplu de "așa nu"

Ai fi crezut că acest avion drăgălaș cu elicie este defapt o oliță? (ȘTIU, și eu am fost șocată, mi-a luat puțin să mă conving și să accept că da, este o oliță).


3. Olița trebuie să fie confortabilă


Că e necesar să fie confortabilă e clar, altfcel cum să te aștepți să și accepte să stea dragul de el așezat acolo, chiar și pentru zeci de secunte. Te asiguri deci că nu are te miri ce inserții care se pot deplasa pe măsură ce copilul se mișcă și care să-l ciupească de piele.

Un alt aspect important, ai grijă să fie potrivită înălțimii copilului tău, nu contează ce oliță are verișorul sau prietenul lui cel mai bun.

Ce mai este (la fel de) important este să-i și ofere o poziție corectă atunci când o folosește.

 

Va urma destul de curând o postare specială și despre acest subiect - poziția corectă pe oliță/wc, căci observ cum este tratat cu mai puțină importanță când este defapt atât de util și benefic să cunoaștem anumite aspecte elementare și vitale.

 

Acest model de oliță, din perspectiva mea bineînțeles, este departe de a fi confortabil. Sunt curioasă totuși dacă îmi împărtășești opinia sau poate chiar l-ați văzut fizic/testat.


4. Variante de olițe


Trebuie să știți că există (în mare parte) trei tipuri de oliță:

a. varianta basic - cea mai simplă, dintr-o singură bucată

b. varianta 2în1 - aceasta prezintă o inserție ce se poate detașa cu ușurință permițându-i copilului să verse conținutul în vasul de wc. Fiind mai ușoară și ușor de manevrat, de cele mai multe ori copiii sunt încântați să poată participa practic și îi atrage spre noi reușite

Oliță Beaba 2în1

c. varianta 3în1 - comparativ cu varianta 2în1, aceasta are o "funcție" în plus și anume prezintă posibilitatea de a transforma olița într-un taburet pe care copilul să-l poată folosi atunci când are nevoie să spele mânuțele

Oliță multifuncțională 3în1 Bumbo - Locul I la "Made for mums awards 2022"

5. Protecție "anti-pipi"


Am denumit astfel acea prelungire a plasticului din partea in față a oliței. Nu știu dacă există un termen anume pentru acest aspet (probabil anti-stropire în termeni diplomați) însă cred că ai prins ideea. Nu? Uite la ce mă refer mai exact (play video):


Rolul acestui "mic" detaliu este acela de a preveni stropii de urină care au gând rău și vor să ne murdărească podeaua băii. Mai ales în cazul băieților, nu merită a fi omis atunci când achiziționați olița (nici la reductor desigur).


 

Ce m-a învățat practica și lucrul 1:1 cu părinții în cadrul consultanței este că fiecare copil este unic! Știam asta din teorie, însă experiența de zi cu zi mi-a evidențiat acest aspect atât de adevărat. Ce este potrivit pentru un copil poate fi total nepotrivit pentru frate sau soră, verișor sau prieten. Este în regulă! Nu a greșit nimeni!


Îmi doresc tare mult să te orientezi în funcție de ceea ce preferă copilul tău. Înclină atenția spre a-i identifica gusturile și oferă-i o listă cu 1-3 variante de olițe, pe care desigur le-ai verificat temeinic anterior ținând cont de cele de mai sus.


Lasă copilul să-și aleagă olița pe care DOAR EL o va folosi. De ce să nu fie potrivită lui atunci?


Dacă te-a ajutat acest articol, sau pur și simplu îl găsești ca fiind util, împărtășește-l cu prietenii tăi!


 


2 Comments


🥰 Multumim Ruxandra pentru aceste articole!!!

Like
Ruxandra Horvath
Ruxandra Horvath
Dec 03, 2022
Replying to

Mă bucur să văd utilitatea lor și să aflu de la voi cât de mult vă ajută!! Love & hugs


Like
bottom of page