top of page

Tipul de personalitate și antrenamentul la oliță

Actualizată în: 30 sept. 2022

Cunoaște-i personalitatea pentru a-l putea ajuta în tranziția de la scutec la oliță. Vei afla cum să îl pregătești pentru ce va urma dar și ce trebuie evitat, în funcție de personalitatea lui.

Mă voi rezuma la principalele tipuri de personalitate ale celor mici și le voi grupa în felul următor:


Voință puternică/Încăpățânare:


Copiii cu acest tip de personalitate iubesc obiceiurile și/sau să dețină controlul. Practic totul trebuie să fie ideea lor. Vă sună familiar? 😂


Nefiind adepții schimbărilor trebuie să pregătiți "terenul" cu grijă. O numărătoare inversă până la ziua în care veți elimina scutecele ar putea ajuta. Profitați de aceste zile pentru a le crește încrederea în ei și de a-i încuraja.


Tot ei sunt cei care nu răspund la indicațiile părinților, îndemnurile tind să aibă mai mult succes. Foarte probabil să testeze noile limite, poate poate vor primi un scutec, așa că, nu te simți vinovată pentru noile reguli.


Gânditor/Introvertit:


Aceștia pot fi ușor timizi, au tendința să analizeze în amănunt cele petrecute în jurul lor și se simt confortabil jucându-se singuri.


Vă amintiți când vă spuneam de păpușa care bea apă și stă pe oliță? Ar fi de real ajutor pentru copiii cu acest tip de personalitate deoarece vor putea analiza procesul. Desigur, cărțile și videourile contribuie și ele.


Fiind și rușinoși, este posibil ca în preajma altor persoane să le fie greu să exprime nevoia de a face la oliță (ex: educatoarea). Puteți încerca o discuție în 3: mama, copilul și educatoarea pentru a le transmite siguranță și a-i încuraja să ceară ajutor când este nevoie.


Relaxat/Easy going:


Aceștia sunt copiii that go with the flow. Mai exact se adaptează ușor schimbărilor, nu opun rezistență (sau nu intensă) și sunt dornici să facă pe plac. Prin urmare, sunt destul de ușor de antrenat la oliță. Cu toate acestea, au tendința de a fi distrași sau preocupați de joacă cât să aibă accidente de care să nu le pese. Deseori vor spune că nu sunt deranjați că au făcut pe ei.


Ce poți face? Păstrează noile limite clare: pipi & caca doar la oliță (sau wc dacă este cazul vostru). Un timer ar putea ajuta, reamintindu-le că este "potty time".


Extrovertit/Intuitiv:


Aceștia sunt copiii vorbăreți, în centrul atenției, foarte sociabili și gata de distracție. Lor le poate fi dificil să stea liniștiți pe oliță mai mult de câteva secunde 😂 Este așadar important să aibă "activitate" cât stau pe oliță/toaletă: cărticele, joculețe, un joc pentru suflat baloane de săpun, etc.


Acordați atenție minimă accidentelor căci altfel s-ar putea să le considere funny și atunci încep problemele.


 

Sursă: Allison Jandu Potty training in 5 easy steps -> potty training consultant

Comments


bottom of page