top of page

De la scutec la oliță. Cum știm când este momentul?

Actualizată în: 23 sept. 2023

Un interviu sincer, util și la obiect oferit prietenilor de la Observator 12 - Antena 1.


Horvath Ruxandra olita bebe Scutecel Potty Training
Imagine: Știrile Observator 12 - Antena1

Ella, mama a două minuni, mi-a adresat întrebări tare faine și pe care, recunosc, le întâlnesc foarte des în consultanța cu părinții. Te invit să-l asculți!


Mă bucură mult că există tot mai multă deschidere spre acest subiect. Nu spun că până acum nu s-a discutat, pentru că mereu a existat subiectul. Ci pentru că în ultima perioadă se pune accept pe faptul că această renunțarea la scutec reprezintă un pas important în viața copilului, că sunt lucruri elementare ce trebuiesc știute și că nu este de joacă pentru că pot apărea răni emoționale dacă greșim.Am auzit de foarte multe ori Ei lasă că nu va ajunge la facultate cu scutecul. Sau chiar Va renunța el când e momentul și de aici falsa impresie că părinții nu trebuie să facă mai nimic pentru a-l ajutape copil.


E drept, sunt copii - foarte puțini acum fie vorba între noi, care de la sine nu mai vor scutec sau cer chiloți de bumbac și implicit fac la oliță/toaletă. Dar sunt și foarte mulți copii, cei mai mulți, care au nevoie de pregătire.


Pregătirea ajută în formarea unei structuri, o bază, de la care se pornește și pe care se construiește apoi învățarea mersului la oliță/toaletă. Având un minim de informații despre proces, îi va fi mult mai ușor copilului ulterior să asimileze și să accepte eliminarea scutecului.


În caz contrar, se va trezi bombardat cu prea multe detalii, prea multe informații pe care să le și rețină și bineînțeles, dacă așteptările sunt mari, să le și pună în practică.


Când este prea mult, se simte! Copilul tinde să nu fie interesat sau mai mult, să se simtă copleșit de toate aceste detalii. Reacția naturală va fi de retragere, de refuz, împotrivire, pentru că zona de confort i-a fost invadată și nefiind pregătit, nu este încântat.


Tu cât de mult știai despre importanța pregătirii?


Scrie-mi în comentarii dacă ți-a plăcut materialul și ce alte subiecte ți-ai dori să dezvolt.


 

Sursă: Observator 12 - Antena 1 (min 7:44)


Make up & Hair: Alexandra Cristescu

コメント


bottom of page